FAQ

Wat is DNSSEC voor je domeinnaam?

De DNS-beveiligingsextensie DNSSEC kan o.a. voorkomen dat internetcriminelen jouw bezoekers ongemerkt omleiden naar nepsites en laat je website ook hoger scoren bij bepaalde keurmerken.

DNSSEC, jouw digitale handtekening

Het Domain Name System (DNS): de grote database die domeinnamen vertaalt naar de IP-adressen die erbij horen. Op zich bevat DNS geen beveiligingsprotocol. Daarom werd een extensie bedacht, DNS Security Extensions of DNSSEC, die een digitale handtekening toevoegt.

Zo wordt voorkomen dat de DNS-data gemanipuleerd of vervalst worden, zoals bv. bij DNS cache poisoning. Bij dat laatste wordt valse informatie over domeinnamen in de cache van een DNS-resolver (bijvoorbeeld een provider) gestopt. Hierdoor kan een hacker het verkeer naar een bepaalde website omleiden naar zijn eigen computer en naar hartenlust malwares of scams loslaten op de argeloze bezoeker.

DNSSEC helpt ook om een keurmerk te bekomen

SSL beveiligingDNSSEC is dus een broodnodige schakel in de verdedigingsgordel rond een website, naast uiteraard het werken met het https-protocol en het daarbij horende SSL-certificaat. ICANN dringt dan ook aan dat registrars het ondertekenen van DNSSEC-sleutels ondersteunen.

Heb je een webwinkel, dan levert het activeren van DNSSEC je trouwens een bijkomend voordeel op. Want verschillende keurmerken zoals BeCommerce en SafeShops houden bij hun beoordeling van webwinkels rekening met de aanwezigheid van DNSSEC. Want dit is een grote troef voor de veiligheid van de webwinkel - en van de gebruiker. DNSSEC activeren zal je score ongetwijfeld positief beïnvloeden!