Verklarende woordenlijst met vakjargon

Hieronder vindt u een lijst met vaktermen die vaak door ons gebruikt worden.

Gezien we over een uitgebreide woordenlijst beschikken kan u gebruik maken van onze handige zoekfunctie:

Resultaten voor 'webfeed'
RSS, of Really Simple Syndication (eenvoudige gelijktijdige publicatie), is een familie van webfeed. De afkorting RSS heeft drie betekenissen, namelijk:
- RDF Site Summary (waar RDF staat voor Resource Description Framework)
- Rich Site Summary
- Really Simple Syndication

Vervolgens hebben de bovenstaande afkortingen weer te maken met de vier verschillende versies:
- RSS 0.90 --> RDF Site Summary
- RSS 0.91 --> Rich Site Summary
- RSS 1.0 --> RDF Site Summary (uitbreiding van v0.90, heeft niets te maken met versie 0.91)
- RSS 2.0 --> Really Simple Syndication (uitbreiding van v0.91, heeft weer niets te maken met versie 1.0)
Alle RSS-varianten zijn XML-bestanden, RSS-feeds genaamd.
Een webfeed is een alternatieve, versimpelde weergave van online inhoud. Het is de meest gebruikte vorm van websyndicatie.

Een site plaatst zijn inhoud, vaak in een verkorte of beschrijvende versie, in een online bestand: de feed. Veel sites kiezen ervoor om alleen nieuwskoppen, met een korte beschrijving erbij, in hun feed te zetten. Met behulp van een feedreader kun je de feed vervolgens lezen. Door meerdere webfeeds, van verschillende aanbieders, te verzamelen, kun je bijvoorbeeld in één oogopslag al het nieuws én alle nieuwe weblog-berichten overzien. De feedreader werkt de feeds op periodieke basis bij, bij een nieuw item wordt de gebruiker meestal met een melding op de hoogte gebracht. Vaak hebben sites meerdere feed-kanalen, bijvoorbeeld één voor het algemene nieuws, en een feed voor sportnieuws. Verschillende sites bieden nog een verdere specificatie van de feed-inhoud, bijvoorbeeld met behulp van één of meer trefwoorden.

Er zijn twee open standaarden voor feeds: RSS en Atom. Deze XML-formaten bepalen de opbouw van het feed-bestand. Dit is voor de eindgebruiker van weinig belang, aangezien de feedreader het bestand leesbaar maakt en nagenoeg alle feedreaders met beide formaten overweg kunnen